Zaujímavé Slovensko: na Kysuciach majú záhadné kamenné gule

Záhadné kamenné gule, ktoré objavili už dávnejšie na Kysuciach pri ťažbe kameňa, plnili titulky novín už nejeden krát. Dnes sú dôležitou miestnou turistickou atrakciou. Mesto Čadca a mestská časť Milošová sa pýšia naozaj unikátnym dielom prírody. Kamenné gule tvoriace pieskovcom sa tu nachádzali kedysi v hojnejšom počte. Dnes je ich menej, alebo zostali tie, ktoré nebolo možné odniesť. Kým niektoré sa venovali na iné miesta, napríklad do partnerského mesta Zywiec v Poľsku, tie najväčšie zostali na mieste, kde ich môžu obdivovať aj návštevníci. Ide o kameňolom nachádzajúci sa takmer na hranici s Českou republikou. Od neho je to naozaj už len pár krokov a ste za hranicami.

Megoňky Kysuce kamenné gule

Kamenné gule, ktorých vek presahuje milión rokov a uvádzaný je aj niekedy ako „milióny rokov“ bol odhalené pri ťažení kameňa. Celé miesto je tak dodnes rozpoznateľným miestom ťažby. Má strmý zráz a hornú terasu. V nej sa nachádza niekoľko lavičiek. Nie je však priamo prepojená s dolnou terasou a tak je nutné prejsť cestu. Prípadne riskovať v strmom kamennom zráze zranenie.

Prístupnosť miesta

Kysuckú atrakciu je možné objavovať bezplatne. Nejde o uzatvorený areál, ale voľne prístupnú prírodnú lokalitu poznačenú ľudskou činnosťou. Spodný priestor je určený pre stretávky so sprievodcom alebo slúži ako základný tábor pre ďalšie cesty vyššie. Cesta, po ktorej kedysi prechádzali nákladiaky naložené kameňom a bagre, je dnes zarastená náletovými drevinami a stromami. Miesto je čiastočne ukryté v tieni. Je výbornou súčasťou cyklo-poznávacíách trás. Autom sa dá priviezť celkom blízko.

  • Do navigácie si môžete vložiť lokalitu Milošová Megoňky a Google maps ďalej priblížia polohu GOOGLE GPS: 4965421,  18.7215517
  • Kamenné gule sa spomínajú ako dôležité miesto a objekt v slovenskom scifi románe Zastavený čas (Tomáš Najt, 2018)
  • V lese v okolí sa nachádzajú ďalšie menšie gule a oplatí sa ich objavovať.